Poker is misschien wel het meest bekende kaartspel ooit. Maar hoe het precies is ontstaan, dat is helaas onduidelijk. Wetenschappers denken dat het moderne poker is ontstaan uit een combinatie van een aantal verschillende kaartspellen, bijvoorbeeld deels uit het Franse speel ‘Poque’ en het Duitse ‘Pochspiel’. Deze laatste werd zeker al 500 jaar geleden gespeeld en is vandaag de dag ook nog een bekende vorm van vermaak. Zowel Poque als Pochspiel zijn verschillend van een modern pokerspel, maar bevatten ook vele overeenkomsten die erop wijzen dat poker hieruit geëvolueerd kan zijn. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat de regels van kaartspellen constant veranderen. Kijk maar eens naar het verloop van spellen als Texas Hold’Em of Five Card Draw.

Het exacte ontstaan van poker zal lang een mysterie blijven, aangezien de bewijzen dat poker is ontstaan uit verschillende spellen zich blijven opstapelen. Naast de Franse en Duitse varianten zijn er zelfs in het jaar 900 in Azië soortgelijke spellen vastgelegd en waren gokspellen uitermate populair in India en Perzië in de 16e eeuw. Door handel en kolonisatie werden ook spellen uitgewisseld. Zo zijn gebruiken uit het Midden-Oosten in Italië en Frankrijk doorgegeven door kooplieden en werden spellen als Poque meegenomen naar de Verenigde Staten door kolonisten.

Het ontstaan van een legendarisch spel

In de Verenigde Staten werd poker al vastgelegd in 1829, toen er op de Mississippi rivier flink werd gewed op wie de beste hand kaarten had. Overigens werd deze vorm van poker toen gespeeld met een deck van 20 kaarten. Omdat het spel voornamelijk werd gespeeld op de stoomboten die op de rivier voeren, werd poker al snel verspreid naar de andere staten. Gokken was destijds voor velen een regelmatig tijdverdrijf waardoor het spel gretig werd overgenomen.

Na verloop van tijd werd ook het deck verhoogd naar 52 kaarten, naar Engels voorbeeld. Dit betekent ook dat de ‘Flush’ werd geboren. Toen in het begin van de 20e eeuw gokken legaal werd in Nevada, breidde poker zich uit naar de casino’s. Hoewel het spel officieel niet als gokspel werd gezien maar als vaardigheidsspel, bleef het mateloos populair bij grote groepen mensen. Zo populair zelfs, dat in 1970 het eerste Poker Wereldkampioenschap in het leven werd geroepen.

De technologische revolutie

De laatste honderd jaar is de kern poker niet meer veranderd, hoewel het spel zelf blijft doorgroeien. Decks en regels zijn gestandaardiseerd en iedereen heeft zodoende de mogelijkheid om overal ter wereld te spelen. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: de best mogelijke vijf-kaarten-combinatie in onze hand hebben, of zo goed mogelijk bluffen om de pot te winnen. De pokervariant Texas Hold’Em was een revolutionaire uitvinding in de pokerwereld omdat hiermee tot tien mensen mee konden doen met één hand (twee dichte kaarten, vijf open). Hold’Em is vervolgens uitgegroeid tot andere varianten zoals Pineapple (waar je zelf drie kaarten in je hand hebt) en Omaha (vier kaarten).

Omaha is weer gesplit in spellen als Courchevel en Big-O. De laatste jaren is daar ook nog Badugi en Chinees Poker bijgekomen. Kortom, poker blijft evolueren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de technologische evolutie! Dankzij de vorderingen in software- en internetsystemen is poker wereldwijd ook online te spelen, wat velen de IT-sector in dank afnemen. Een speler kan virtueel gokken zonder zijn huis te verlaten en je hebt geen fysieke spullen nodig om te beginnen. De virtuele kaarten, fiches en de tafel staan allemaal al klaar op de website. Door het verbeteren van mobiele interfaces is het nu zelfs mogelijk om je favoriete spel te spelen waar jij maar gaat!